Orthodontie of Orthodontische behandelingen staan voor het corrigeren en optimaliseren van de stand van de tanden en kiezen. Dat is nuttig, want een regelmatig gebit maakt meer kans om gezond te blijven en zorgt dat iemand goed kan bijten, kauwen en praten op langere termijn. Een symmetrisch gebit met rechte tanden is ook nog eens een mooi gezicht. Ook dat is natuurlijk een goede reden om iets aan de stand van tanden en kiezen te doen. Want wie wil er nu niet een mooie, stralende lach? Om de stand van tanden en kiezen te veranderen wordt gebruik gemaakt van beugels. Bij Mondzorg Kanaalweg bieden wij iedere patiënt vanaf de leeftijd van 8 jaar een advies voor orthodontie. Twijfelt u of uw gebit de optimale stand heeft of dat van uw kind? Vraag er dan gerust naar bij uw volgende afspraak, wij helpen u graag verder.

Voor wie?

De beste leeftijd voor orthodontie is tussen de tien en vijftien jaar. Op die leeftijd kan de groei van de kaak nog beïnvloed worden en kan er gebruik worden gemaakt van de ruimte die tijdens het wisselen vrijkomt. Maar ook bij volwassenen kan een beugel nog het gewenste resultaat opleveren.

Of behandeling mogelijk is, hangt vooral af van de kwaliteit van de tanden en de conditie van het tandvlees, het omgevende bot en weefsel. Neem het op met uw eigen tandarts om te bespreken wat de mogelijkheden zijn in uw persoonlijke situatie. In principe krijg alle patiënten van Mondzorg Kanaalweg een advies voor orthodontie vanaf 8 jaar. Het kan dus zijn dat u hierover benaderd wordt middels een brief of door uw behandelend tandarts. Kijk op www.beugel.nl voor meer informatie over de soorten beugels die er zijn en in het algemeen over het begrip orthodontie of download hier de folder over beugels van het Ivoren Kruis.

Soorten beugels

Vaste (slotjes) beugel

Deze beugel bestaat uit brackets die op de tanden worden geplakt waarin een flexibele draad wordt gezet die de scheve tanden in een rechte stand zet. De draad wordt vastgezet met gekleurde elastiekjes. De draad, die door de brackets loopt zorgt ervoor dat je tanden geleidelijk gaan verschuiven door kracht uit te oefenen op de tanden. Je tanden en kiezen komen door deze beugel iets losser in de kaak te staan waardoor ze langzaam verschoven kunnen worden.

Witte slotjes

Liever onopvallende slotjes? Je kunt ook kiezen voor witte keramische slotjes.
Wij gebruiken onopvallende beugels met tandkleurige slotjes (witte brackets) met bijpassende witte draden en kleurloze elastiekjes.

Invisalign; de onzichtbare beugel

Af en toe je beugel uit? Comfortabel zonder scherpe slotjes? En met minder consulten bij de orthodontist? Met ultradunne transparante bitjes verplaatsen wij je tanden, terwijl niemand merkt dat je een beugel draagt. Een geweldige moderne techniek. Wilt u meer informatie over Invisalign? Kijk dan op de Invisalign website.

Activator

De activator is een losse beugel die de groei van je bovenkaak remt en die van je onderkaak stimuleert. Dus de activator werkt alleen als je in de groei bent. Iedere keer dat je slikt of praat wordt de beugel geactiveerd, vandaar de naam activator. De activator zit vast aan je bovenkaak. De activator moet je minimaal 12 uur dragen. Dus ’s nachts en zoveel uren overdag als nodig is. Met sporten moet je de activator uit doen. Bij eten en tandenpoetsen mag de beugel uit. In het begin zal spreken en slikken best lastig zijn. Probeer te praten met je kiezen zoveel mogelijk op elkaar. Zo werkt de activator het best. Een activator draag je meestal tussen de 9 en 12 maanden.

De buitenbeugel of ‘headgear’

Een beugel die met behulp van een nekband of een pet de groei van je bovenkaak remt. Deze beugel wordt dus vaak gebruikt bij een overbeet. De buitenbeugel wordt vastgemaakt aan 2 kiezen in je bovenkaak. De nekband of de pet trekt je bovenkaak naar achteren. Zo wordt de groei van je bovenkaak geremd, terwijl je onderkaak normaal kan doorgroeien. Na een paar jaar staan je boven en onderkaak vervolgens weer mooi op elkaar. De buitenbeugel moet je in het begin minimaal 14 uur dragen. Dus ’s nachts en een aantal uren overdag. Doe de beugel uit tijdens sporten.

Plaatbeugel

Net als bij de vaste beugel is het met een plaatbeugel mogelijk om individuele tanden en kiezen te verplaatsen. Een belangrijk verschil is dat je met een plaatbeugel alleen tanden of kiezen kunt ‘kantelen’. Verder is de plaatbeugel uitneembaar. De beugel bestaat uit een stuk plastic dat tegen je gehemelte zit. Deze ‘plaat’ zit vast met haakjes om tanden en kiezen. Of met een draad die aan de voorzijde van je tanden loopt. De plaatbeugel wordt ook wel ‘losse beugel’ genoemd. Speciaal gebogen draden (die veertjes worden genoemd) kunnen dan tegen tanden of kiezen aandrukken en deze verplaatsen. De plaatbeugel moet je meestal dag en nacht inhouden.