Implantologie

Implantologie is het specialisme mondzorg dat zich richt op het vervaardigen en plaatsen van kunstmatige tandwortels: de implantaten. Een implantaat kan een oplossing zijn als een element (tand of kies) zodanig is aangetast of beschadigd dat vullingen, kronen en bruggen niet meer kunnen worden geplaatst. Het beschadigde element wordt verwijderd en in de plaats daarvan wordt een implantaat geplaatst. Ook bestaat er de mogelijkheid om een prothese (kunstgebit) te plaatsen op implantaten. Met een goede verankering aan de implantaten door middel van drukknoppen of een steg (klemconstructie) kan er geen sprake meer zijn van een loszittende prothese. De prothese voelt daarom meer als lichaamseigen. Implantaten geven een volwaardig alternatief voor eigen tanden en kiezen en zijn voor levenslang mits goed onderhouden.

Implantaten

Implantaten worden meestal gemaakt van titanium: een duurzaam metaal dat bovendien niet giftig is en niet wordt afgestoten door het lichaam. De tandarts implantoloog schroeft het implantaat door middel van een schroefdraad in het kaakbot. Als het bot aan het implantaat is vastgegroeid wordt op het implantaat een kunsttand of kunstkies geplaatst. Implantaten kunnen ook als basis dienen voor een uitneembare prothese.

Is er voldoende kaakbot?

Implantaten kunnen alleen geplaatst worden als er voldoende kaakbot aanwezig is. In sommige gevallen zal de tandarts proberen de kwaliteit van het bot te verbeteren alvorens het implantaat te plaatsen.

Download de folder over implantolgie van het Ivoren Kruis.